buitenland

Weduwnaar: Jo Cox gedood om haar ideeën

Door ANP - 21 juni 2016

LONDEN (ANP) – De Britse parlementariër Jo Cox werd vorige week vermoord vanwege haar politieke overtuigingen. Dat heeft weduwnaar Brendan Cox dinsdag gezegd tegen de BBC. Cox werd donderdag neergeschoten en -gestoken op straat, na een ontmoeting met kiezers in haar district.

Brendan Cox hoopt dat mensen zich nu net zo hard inzetten voor de ideeën van wijlen zijn vrouw als die deed toen ze nog leefde. ”Ik wil niet dat mensen haar standpunten toedichten die ze niet had, maar ik wil wel de strijd voortzetten voor haar nalatenschap, en voor de ideeën die zij uitdroeg.”

Cox was een voorstander van het Britse lidmaatschap van de Europese Unie en voerde in de aanloop naar het referendum van donderdag campagne tegen de zogenoemde Brexit. De verdachte van haar moord, Thomas Mair, zei zaterdag ”dood aan de verraders, vrijheid voor Groot-Brittannië” toen hij tijdens zijn voorgeleiding door de rechter naar zijn naam werd gevraagd.