buitenland

Woede om brexitreclame boven herdenking Cox

Door ANP - 22 juni 2016

LONDEN (ANP) – Bezoekers van de herdenkingsbijeenkomst in Londen voor de vermoorde politica Jo Cox hebben woensdag verontwaardigd gereageerd op reclamevliegtuigjes die met pro-brexitslogans boven de Britse hoofdstad vlogen. Juist op het moment dat de echtgenoot van Cox, Brendan, het woord voerde kwamen de vliegtuigjes over Trafalgar Square, waar de belangrijkste bijeenkomst was, zo meldden Britse media.

‘Stem brexit, neem de controle weer in handen’ luidde vertaald de boodschap die boven de hoofden van de bezoekers werd verkondigd. Labour-parlementslid Cox was juist een groot voorstander van het in de EU blijven van Groot-Brittannië. Haar dood wordt gezien als een politieke moord vanwege die opvatting. Haar echtgenoot noemde de moord onder andere een terreurdaad. Hij zei dat zijn vrouw voor haar overtuigingen leefde.