buitenland

Zitactie Democraten voor strengere wapenwet

Door ANP - 23 juni 2016

WASHINGTON (ANP) – Tientallen Democraten hebben woensdag in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een zitdemonstratie gehouden. Ze wilden daarmee afdwingen dat de Republikeinen, die de meerderheid hebben, een debat en een stemming zouden uitschrijven over een strengere vuurwapenwet.

De actie gaat door tot er zo’n wet ligt, zegt de Democratische fractievoorzitter Nancy Pelosi. ,,We zijn hier voor de lange duur.”

Woensdag was de laatste dag voor het Huis een week op reces gaat. Onder het motto ‘geen wet geen pauze’ gingen de Democraten demonstratief op de vloer zitten. De Republikeinen verklaarden na enige tijd het reces voor begonnen. Een debat over een nieuwe wapenwet kwam er niet.

De Republikeinse voorzitter van het Huis Paul Ryan liet op den duur de camera’s die alle debatten registreren uitzetten. Democratische afgevaardigden grepen daarop maar naar hun telefoons om via Twitter en Facebook beelden van hun actie uit te zenden. Ryan sprak van een ,,publiciteitsstunt” en weigerde daar aan mee te werken. ,,Ze weten dat we geen wet in stemming gaan brengen die grondrechten opheft zonder fatsoenlijk beraad”, zei hij.

Ook presidentskandidaat Hillary Clinton mengde zich in het debat. ,,De Republikeinen mogen dan de camera’s hebben uitgezet, ze kunnen dat niet doen met onze stem. We moeten iets doen aan wapengeweld”, meldde ze via Twitter.

De aanslag op homobar Pulse in Orlando, waar dader Omar Mateen 49 mensen doodschoot, heeft de discussie over vuurwapenbezit en -geweld weer doen oplaaien. Democraten zagen er het zoveelste argument in om het vrije wapenbezit in te perken. De dader had zijn vuurwapens legaal aangeschaft. De Republikeinen houden vast aan hun overtuiging dat wapenbezit juist voor meer veiligheid zorgt.