buitenland

Aanslag Ansbach had jihadistische achtergrond

Door ANP - 25 juli 2016

NEURENBERG (ANP) – De pleger van een bomaanslag zondag in het Beierse Ansbach deed dat met een jihadistische achtergrond. De aanslag kan volgens de Beierse minister van Binnenlandse Zaken, Joachim Herrmann, niet los worden gezien van het extremistische gedachtegoed. Op een telefoon van hem staat een filmpje waar hij dreigt wraak dreigt te nemen tegen Duitsers omdat ze moslims hebben gedood. Hij stelt dat in de naam van God te doen. Ook haalt hij Abu Bakr al-Bagdadi, de leider van terreurbeweging Islamitische Staat, aan.

De drijfveren van de 27-jarige Syrische dader waren mogelijk niet uitsluitend islamistisch. Hij was geestelijk erg in de war en zou worden uitgezet naar Bulgarije. Hij deed eerder zelfmoordpogingen en was onder psychiatrische behandeling. De dader zou uit de Syrische stad Aleppo komen, waar hij kennelijk gewond raakte. Hij kwam begin juli 2014 naar Duitsland, maar kreeg geen asiel.

De explosie bij de ingang van een drukbezocht muziekfestival veroorzaakte vijftien gewonden. Vier van hen raakten ernstig gewond, maar ze zijn niet in levensgevaar. In de kamer van de dader in een vluchtelingencentrum zijn meer spullen gevonden die voor het maken van bommen dienen, aldus Hermann.