buitenland

Aanslagpleger leven Ronald Reagan vrij

Door ANP - 27 juli 2016

WASHINGTON (ANP) – De man die in maart 1981 probeerde de Amerikaanse president Ronald Reagan (1911-2004) te vermoorden, komt volgende maand na 35 jaar vrij. Een rechter in Washington bepaalde woensdag dat de nu 61-jarige John Hinckley uit een inrichting voor psychiatrische patiënten kan worden vrijgelaten, omdat hij geestelijk in orde is. Hij zal in de staat Virginia, ten zuiden van Washington, gaan wonen, meldden Amerikaanse media.

Hinckley beschoot eind maart 1981 de Republikeinse president Reagan voor het Hilton hotel in de Amerikaanse hoofdstad Washington. Reagan werd in de borst geraakt, maar overleefde de aanslag na een operatie in het ziekenhuis. Drie anderen raakten gewond. Hinckley werd niet schuldig bevonden maar ontoerekeningsvatbaar verklaard.

Reagan was op het moment van de aanslag nog geen drie maanden president. Hij bleef op die post tot in 1989.