buitenland

Amerikanen demonstreren tegen politiegeweld

Door ANP - 08 juli 2016

NEW YORK (ANP/RTR) – Op diverse plaatsen in de Verenigde Staten zijn donderdag mensen de straat op gegaan om te demonstreren tegen politiegeweld, dat bovengemiddeld vaak Afro-Amerikanen treft. ,,Handen omhoog, niet schieten”, riepen honderden betogers die het verkeer op Times Square in het hart van Manhattan enige tijd blokkeerden. Ook in Chicago en Saint Paul (Minnesota) waren demonstraties.

In die laatste plaats werd woensdag de 32-jarige Philando Castile in zijn auto doodgeschoten door een politieagent die kennelijk dacht dat hij zijn wapen wilde pakken. Zijn vriendin maakte kort na de fatale schoten een video met haar telefoon waarin ze vertelde wat er was gebeurd. Volgens haar wilde Castile gewoon zijn rijbewijs pakken en had hij de agent nog laten weten dat hij een legaal vuurwapen had. Zijn 4-jarige dochtertje zat ook in de auto.

Een dag eerder werd in Baton Rouge (Louisiana) de 37-jarige cd-verkoper Alton Sterling door de politie doodgeschoten. Omstanders filmden het. Op de beelden is te zien dat blanke agenten de donkere man eerst tegen de grond werken. Dan roept een van de agenten: ,,Hij heeft een vuurwapen”, waarop de ander hem met vijf kogels in de borst schiet.