buitenland

Arbitragehof verwerpt aanspraken China

Door ANP - 12 juli 2016

DEN HAAG (ANP) – Het Permanente Hof van Arbitrage in Den Haag heeft China’s economische aanspraken op grote delen van de Zuid-Chinese Zee dinsdag afgewezen. Er zijn volgens het hof geen juridische gronden voor de ‘historische rechten’ die China claimt in het gebied binnen de zogenoemde ‘nine-dash line’, een demarcatielijn uit 1947.

Het gebied is rijk aan energiebronnen, bodemschatten en vis. Het hof deed de uitspraak in een zaak die door de Filipijnen was aangespannen. China erkent de bevoegdheid van het hof in de zaak niet en heeft meermalen laten weten zich niets van de uitspraak aan te trekken.

In de uitspraak zei het hof ook dat China koraalriffen in de zee onherstelbaar heeft beschadigd met bouwwerkzaamheden. Verder hebben Chinese patrouilles in het gebied het risico op aanvaringen met Filipijnse vissersschepen vergroot.

De zaak draait om de Paracel- en Spratly-eilanden, gelegen tussen de kusten van Vietnam, China en de Filipijnen. China claimt bijna heel de Zuid-Chinese Zee, zelfs riffen die dichtbij de Filipijnse kust liggen. Het leidt tot slepende conflicten met behalve de Filipijnen ook Vietnam, Maleisië en Brunei.

De Filipijnse minister van Buitenlandse Zaken Perfecto Yasay riep na de uitspraak op tot ”terughoudendheid en nuchterheid”.