buitenland

Australië zet zich schrap voor verkiezingen

Door ANP - 01 juli 2016

SYDNEY (ANP/RTR) – Australië zet zich schrap voor de parlementsverkiezingen zaterdag, waarvan de uitkomst volstrekt onzeker is. Premier Malcolm Turnbull waarschuwde voor economische chaos als zijn gok op vervroegde verkiezingen hem geen absolute meerderheid brengt, die hij nodig heeft om grote hervormingen door te voeren.

De leider van de conservatieve coalitie van Australië ontbond beide huizen van het parlement in mei om vervroegde verkiezingen te forceren. Hij beschuldigde onafhankelijke leden in de Senaat ervan zijn hervormingsagenda te blokkeren. Nieuwe peilingen op vrijdag tonen dat de stembusgang een nog weerbarstiger hogerhuis zou kunnen opleveren.

Turnbull stelde vrijdag dat de kleine partijen eventueel in coalitie met het centrumlinkse Labor, niet een economie is toe te vertrouwen die wordt gehinderd door een neergang in de mijnbouwindustrie en overheidsfinanciën na jaren van tekorten.

Nek-aan-nekrace

De premier erkende wel dat de verkiezingsstrijd ,,een nek-aan-nekrace” zal zijn en drong er bij de kiezers op aan niet onverschillig te zijn. ,,Dit is geen tijd voor een proteststem. Dit is een tijd om uw stem te zien als de enige stem die de volgende regering zal bepalen”, zei Turnbull tegen verslaggevers in Sydney.

De coalitie van Turnbull ondervindt sterke tegenwind van Labor, maar ook van onafhankelijken en kleine partijen zoals de Groenen, die genoeg zetels zouden kunnen winnen om het machtsevenwicht in de Senaat te behouden of om een minderheidsregering te vormen.

Peiling

Volgens een peiling van Fairfax/Ipsos op vrijdag gaan Labor en de regeringscoalitie gelijk op (50-50). Een peiling van Galaxy toont een vergelijkbaar beeld, waarbij de coalitie het iets beter doet (51-49).

Turnbulls eigen greep op de macht lijkt wankel, nu 27 procent van de kiezers van plan is te stemmen op een andere partij dan Labor of de coalitie.