buitenland

Australische regeringscoalitie op verlies

Door ANP - 03 juli 2016

SYDNEY (ANP/RTR/DPA) – De centrumrechtse regeringscoalitie van premier Malcolm Turnbull lijkt bij de Australische parlementsverkiezing de meerderheid te zijn kwijtgeraakt. In de tussenstand kan hij slechts rekenen op 68 zetels in het Huis van Afgevaardigden, dat 150 leden telt.

De definitieve uitslag wordt op zijn vroegst dinsdag verwacht, wanneer ook de per post uitgebrachte stemmen zijn geteld, maar mogelijk pas later in de week. Oppositieleider Bill Shorten vierde het voorlopige resultaat zondag als winnaar. Zijn Labor-partij gaat volgens de laatste voorspelling van 55 naar 70 zetels. Vijf andere zetels zullen worden bezet door onafhankelijken en Groenen.

De regering van de liberale voorman Turnbull had 90 zetels. Een interne partijrevolte en het gevoerde beleid werden afgestraft, waardoor nu een patstelling dreigt. De minister-president zei niettemin dat hij ,,stilletjes vertrouwt” op een nieuwe termijn van drie jaar.

Hij beschuldigde Labor van een smerige campagne. De oppositiepartij verstuurde zaterdag nog duizenden berichtjes naar kiezers om te waarschuwen voor het overheidsplan de gezondheidszorg te privatiseren. ,,In afwachting van de winnaar, weet ik al wel dat er een duidelijke verliezer is: Malcolm Turnbulls agenda voor Australië en zijn pogingen Medicare af te breken.”