buitenland

Benedictus ‘schakelde homolobby Vaticaan uit’

Door ANP - 01 juli 2016

VATICAANSTAD (ANP) – De ,,homoseksuele lobby” in het Vaticaan heeft geprobeerd beslissingen van de toenmalige paus Benedictus te beïnvloeden. Daarover klaagt de inmiddels emeritus paus in zijn memoires, schrijft de Italiaanse krant Corriere della Sera.

Benedictus kwam tijdens zijn pausschap ter ore dat een ,,homolobbygroep” van vier of vijf machtige personen in het Vaticaan het beleid van de kerk naar zijn hand probeerde te zetten. De gewezen paus slaagde erin de groep uit te schakelen, schrijft hij in zijn memoires.

Aan Benedictus’ besluit om af te treden kwam geen buitenstaander te pas, verzekert hij in zijn geboekstaafde herinneringen. De laatste jaren van zijn bewind woedde er volgens kenners een felle machtsstrijd in het kerkstaatje. De emeritus ontkent echter dat hij onder druk is gezet of gechanteerd.

De Laatste Gesprekken, zoals Benedictus’ herinneringen zijn getiteld, verschijnt 9 september. Het is voor het eerst dat een paus op schrift terugblikt op zijn pontificaat.