buitenland

Berlijn is met evacuatie Zuid-Sudan begonnen

Door ANP - 13 juli 2016

BERLIJN (ANP/DPA) – Duitsland is woensdagmorgen in de Zuid-Sudanese hoofdstad Juba begonnen met de evacuatie van Duitsers en andere Europeanen. De eerste groep evacués moet woensdagmiddag overgevlogen worden naar Uganda, een vlucht over ongeveer 500 kilometer. De Duitse legervliegtuigen van het Duits-Franse type Transall hebben speciale beschermingsmechanismen tegen raketaanvallen.

Er zijn naar schatting honderd Duitsers in het door bloedige stammentwisten al lange tijd verscheurde Zuid-Sudan. Het zijn voornamelijk diplomaten en ontwikkelingswerkers. Er zijn ook circa honderd Nederlanders in Zuid-Sudan die mogelijk geëvacueerd worden.

De laatste tijd is de bloedige tweestrijd tussen de voornaamste stammen van het land, de Dinka en de Nuer, weer opgelaaid.