buitenland

Betoging tegen Turkse coup gestart in Keulen

Door ANP - 31 juli 2016

KEULEN (ANP/DPA) – Zo’n tienduizend mensen zijn in Keulen samengekomen voor een massale steunbetuiging aan de Turkse president Recep Tayyip Erdogan. Aanleiding voor de grote demonstratie is de mislukte staatsgreep van 15 juli in Turkije. De protestactie is allerminst onomstreden. Diverse tegendemonstraties zijn aangekondigd, onder meer door rechtsextremisten. De politie zet ruim 2700 agenten in om de vrede te bewaren.

De organisatie van de demonstratie, die van tevoren zei 30.000 deelnemers te verwachten, wilde president Recep Tayyip Erdogan het publiek via een videoverbinding laten toespreken. Het Duitse grondwettelijke hof stak daar zaterdag echter een stokje voor. De rechters maakten zich zorgen dat de toespraak schadelijk kon zijn voor de openbare orde. Dit was weer tegen het zere been van Turkije. Minister van EU-zaken Omer Celik twitterde zondag dat het besluit van het hof indruist tegen de vrijheid van meningsuiting en democratische waarden.