buitenland

Bijna 1,4 miljard EU voor Syriërs in Turkije

Door ANP - 28 juli 2016

BRUSSEL (ANP) – Voor verbetering van de situatie van Syrische vluchtelingen in Turkije heeft de Europese Commissie donderdag ruim 1,4 miljard euro beschikbaar gesteld. Daarnaast is voor 79 miljoen euro aan contracten gesloten met hulporganisaties die Syriërs bijstaan.

Daarmee is ruim 2,15 miljard van de 3 miljard gemobiliseerd die de EU in maart toezegde om gevluchte Syriërs in Turkije te helpen, in ruil voor het tegenhouden en terugnemen van vluchtelingen. Het geld gaat onder meer naar onderwijs en gezondheidszorg dat Turkije verzorgt in tien provincies, naar zogenoemde gastgemeenschappen en naar tal van humanitaire projecten, aldus Brussel. Turkije herbergt meer dan 2,5 miljoen Syrische vluchtelingen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft herhaaldelijk gezegd dat de EU haar financiële beloften niet nakomt. De Europese Commissie weerspreekt dat.

Toetreding tot EU

Overigens is van de vrijgemaakte 2,15 miljard pas 105 miljoen euro daadwerkelijk uitgekeerd. De Europese Commissie benadrukt keer op keer dat de fondsen niet zijn bedoeld voor Turkije, maar voor de Syrische vluchtelingen. Naast de 3 miljard – voor dit en volgend jaar – heeft de EU voor de periode daarna eenzelfde bedrag toegezegd.

Versnelling van de onderhandelingen over Turkse toetreding tot de EU en visumvrij reizen voor Turken maken ook deel uit van de vluchtelingendeal. De maatregelen die de Turkse regering nam na de mislukte staatsgreep maken dit moeilijker. Het dagelijks bestuur van de EU sprak donderdag opnieuw zorgen uit over de arrestaties van journalisten en sluiting van mediabedrijven in Turkije. ,,Het recht op een eerlijk proces is extreem belangrijk”, zei een commissiewoordvoerder.