buitenland

Bijna 1,4 miljard EU voor Syriërs in Turkije

Door ANP - 28 juli 2016

BRUSSEL (ANP) – Voor verbetering van de situatie van Syrische vluchtelingen in Turkije heeft de Europese Commissie donderdag ruim 1,4 miljard euro beschikbaar gesteld. Daarnaast is voor 79 miljoen euro aan contracten gesloten met hulporganisaties die Syriërs bijstaan.

Daarmee is ruim 2,15 miljard van de 3 miljard gemobiliseerd die de EU in maart toezegde om gevluchte Syriërs in Turkije te helpen, in ruil voor het tegenhouden en terugnemen van vluchtelingen. Het geld gaat onder meer naar onderwijs en gezondheidszorg dat Turkije verzorgt in tien provincies, naar zogenoemde gastgemeenschappen en naar tal van humanitaire projecten, aldus Brussel. Turkije herbergt meer dan 2,5 miljoen Syrische vluchtelingen.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft herhaaldelijk gezegd dat de EU haar financiële beloften niet nakomt. De Europese Commissie weerspreekt dat.