buitenland

Brein van aanslagen Parijs geïdentificeerd

Door ANP - 13 juli 2016

PARIJS (ANP) – De Franse geheime dienst weet wie de leiding had over de bloedige aanslagen in november in Parijs maar heeft de naam niet vrijgegeven. Franse media meldden woensdag dat de chef van de buitenlandse veiligheidsdienst DGSE, Bernard Bajolet, tegen een commissie van het Franse parlement heeft gezegd dat bekend is wie de leiding had, maar daar wilde Bajolet niet meer over kwijt.

De Belg Abdelhamid Abaaoud was het in ieder geval niet. Hij had volgens Bajolet wel een coördinerende rol, maar niet de leiding. Bajolet sprak in mei met de parlementariërs. Hij zei niet of de geïdentificeerde leider van de zelfmoordterroristen nog leeft.

Bij de serie bloedige aanslagen op 13 november waarbij de meeste daders ook omkwamen, verloren 130 slachtoffers het leven. Abaaoud werd 18 november in de Parijse voorstad Saint-Denis door de politie gedood.