buitenland

Brussel wil snellere asielprocedures in EU

Door ANP - 13 juli 2016

BRUSSEL (ANP) – Asielprocedures in de EU mogen niet langer dan zes maanden duren. Asielzoekers krijgen in alle landen dezelfde rechten, met gratis juridische bijstand vanaf het begin. Niet-begeleide minderjarigen moeten binnen vijf dagen na een asielaanvraag een voogd toegewezen krijgen.

Dat staat in een nieuw pakket voorstellen van de Europese Commissie, die het Europese asielbeleid verder wil harmoniseren en de procedures vereenvoudigen en versnellen.

Zo moet er volgens EU-commissaris Dimitris Avramopoulos (Migratie) overal een zelfde procedure komen voor de erkenning en bescherming van asielzoekers, en dezelfde ‘waardige’ faciliteiten en rechten bij hun opvang. Op die manier zou worden voorkomen dat vluchtelingen gericht naar een ‘aantrekkelijke’ lidstaat trekken.

Als een asielaanvraag is ingediend, moet de aanvrager binnen zes maanden toegang tot de arbeidsmarkt krijgen. Misbruik van de procedures moet gevolgen hebben voor de asielaanvraag, vindt de commissie.