buitenland

CDU stelt Erdogan-demonstratie ter discussie

Door ANP - 26 juli 2016

KEULEN (ANP) – De Duitse christendemocraten hebben grote moeite met de demonstratie die aanhangers van president Erdogan zondag willen houden in Keulen. ”De binnenlandse politiek van Turkije heeft niets te zoeken op Duits grondgebied”, stelde CSU-secretaris Andreas Scheuer in ‘der Spiegel’. ”Wie betrokken wil zijn bij de Turkse nationale politiek, kan ons land beter verlaten en teruggaan naar Turkije.”

Wolfgang Bosbach, de binnenlandexpert van de CDU, zei in hetzelfde blad dat de protestactie misschien maar moet worden verboden. ”De horde om een bijeenkomst te verbieden is zoals bekend zeer hoog. Maar als de verantwoordelijke autoriteiten concrete aanwijzingen hebben dat de geplande demonstratie kan leiden tot strafbare daden of zelfs geweld, dan moet de uitvaardiging van zo’n verbod serieus worden overwogen.”

De Unie van Europees-Turkse Democraten (UETD) heeft de betoging aangekondigd met als thema ‘militaire coup in Turkije’. De organisatie verwacht volgens de politie 15.000 deelnemers. De UETD steunt de AK-partij van Erdogan, die sinds donderdag verregaand per decreet regeert.