buitenland

Clinton accepteert nominatie

Door ANP - 29 juli 2016

PHILADELPHIA (ANP) – Hillary Clinton (68) heeft donderdagavond (plaatselijke tijd) in Philadelphia haar nominatie als de Democratische presidentskandidaat geaccepteerd. In haar speech op de conventie zei Clinton dat haar belangrijkste doel als president zal zijn om meer “goede banen met stijgende salarissen’’ te creëren.

Ze beloofde in de eerste honderd dagen van haar presidentschap met de Republikeinen samen te werken om de “grootste investering in nieuwe, goedbetaalde banen sinds de Tweede Wereldoorlog’’ waar te maken.

Daarnaast verweet Clinton de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump dat hij verdeling en angst zaait. Angst voor de toekomst en angst voor elkaar. Het beste antwoord hierop gaf de Democratische president Roosevelt lang geleden al, in echte roerige tijden, zei Clinton en ze citeerde hem: ,,Het enige waar we bang voor moeten zijn, is de angst zelf.’’

Trump

Ze verweet Trump zijn uitspraken over de internationale veiligheid: “Trump zegt dat hij meer afweet van IS dan de generaals. Nee, Donald, dat is niet zo.’’ Clinton stelde zich voor hoe een heethoofd als hij om zou gaan met een crisissituatie. “Een man die je al uit de tent kunt lokken met een tweet, moet je onze kernwapens niet toevertrouwen!’’

De presidentskandidate riep op tot samenwerking en noemde de komende verkiezingen, waar zij kans maakt de eerste vrouwelijke president van Amerika te worden, een “moment van afrekening’’.

“Wij zijn niet bang, maar groeien door de uitdaging. We bouwen geen muren, maar een sterke economie waar iedereen kans heeft op een baan. Waar immigranten die meebouwen aan onze economie recht hebben op het staatsburgerschap.’’

Obama

Clinton bedankte president Obama, die Amerika “sterker maakte’’ en haar tegenkandidaat Bernie Sanders. ,,Je plaatste economische en sociale issues weer hoog op de agenda. Jouw strijd is onze strijd!’’, zei Clinton tegen hem.

Ze nam het ook op voor allerlei mensenrechten, waaronder die voor lesbische, homoseksuele, biseksuele en transgender (LGBT). Eerder op de avond brak transgender Sarah McBride ook een lans voor de rechten van LHBT. Het was voor het eerst dat een transgender op de conventie sprak.