buitenland

Commandant luchtmachtbasis Incirlik opgepakt

Door ANP - 17 juli 2016

ISTANBUL (ANP/RTR/DPA) – De Turkse autoriteiten hebben zondag bekendgemaakt dat ook generaal Bekir Ercan Van is gearresteerd wegens betrokkenheid bij de staatsgreep. Hij is de commandant van de luchtmachtbasis Incirlik in de buurt van Adana.

Dat militaire vliegveld, waar Amerikaanse toestellen en die van bondgenoten zijn gestationeerd voor de strijd tegen IS, is voorlopig gesloten, evenals het luchtruim. De elektriciteit is uitgevallen. De buitenlandse troepen die er zijn gelegerd behelpen zich met noodaggregaten.

De Duitse minister van Defensie Ursula von der Leyen, die 240 militairen heeft op Incirlik, noemde Turkije een belangrijke NAVO-partner die ,,volledig democratisch gecontroleerde strijdkrachten nodig heeft”. Het land staat voor enorme uitdagingen zoals ,,het brute terrorisme, de oorlog aan de zuidgrens en de miljoenen vluchtelingen”.