buitenland

Corbyn haalt eindelijk zijn gram tegen Blair

Door ANP - 06 juli 2016

LONDEN (ANP/RTR) – De links-radicale Labourleider Jeremy Corbyn heeft woensdag in het Britse parlement als oppositieleider zijn tegenpool binnen Labour, Tony Blair, over het Irakbeleid bekritiseerd. Corbyn was destijds al fel tegenstander van ,,de militaire agressie” tegen Irak die in 2003 onder leiding van de VS werd gepleegd. Londen deed onder leiding van Labourpremier Blair enthousiast mee aan de invasie.

Corbyn voerde woensdag het woord naar aanleiding van de publicatie van het onderzoek van Sir John Chilcot over het Irakbeleid. Het bleek een vernietigend rapport. Corbyn deed er graag een schepje bovenop. Hij beklemtoonde dat ,,die oorlog net als Chilcot aangeeft, helemaal geen laatste mogelijkheid was om Irak tot ontwapening te dwingen, maar een illegale daad van militaire agressie op grond van valse voorwendselen”.

Het wordt volgens Corbyn tijd dat het land een meer open en onafhankelijke houding tegenover de VS aanneemt en dat het buitenlands beleid wordt gericht op het handhaven van internationaal recht.

Binnen Labour is momenteel een strijd gaande. De aanhang van Corbyn maakt daarbij de tegenstanders uit voor ‘Blairists’.