buitenland

‘Dader bloedbad München was rechts-extremist’

Door ANP - 27 juli 2016

FRANKFURT/MNCHEN (ANP) – De schutter die vrijdag in een Münchens winkelcentrum negen mensen vermoordde en er zestien verwondde, koesterde volgens de Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) rechts-extremistisch en racistisch gedachtegoed.

Deze achttienjarige zoon van een taxichauffeur, Ali David Sonboly, was geen figuur uit kringen van Duitse rechts-extremisten, maar de jongen van Iraanse ouders haatte etnische Turken en Arabieren en was erg verguld dat hij op dezelfde dag was geboren als dictator Adolf Hitler (1889-1945), 20 april. Dit vernam de FAZ uit kringen die de moorden onderzoeken.

Sonboly beroofde zichzelf kort na het bloedbad van het leven. Zuid-Duitsland is deze maand tevens opgeschrikt door een geweldpleger die bij Würzburg treinpassagiers met een bijl en een mes aanviel uit naam van Islamitische Staat, een bloedig geëindigd relatiedrama in Reutlingen en een zelfmoordaanslag in Ansbach. Alle daders waren psychisch erg instabiel.