buitenland

Duitse regering vreest na-apers

Door ANP - 25 juli 2016

BERLIJN/MNCHEN (ANP) – In regeringskringen in Berlijn wordt gevreesd dat de recente aanval van een zeventienjarige Afghaanse asielzoeker op mensen in een trein bij Würzburg en de moordpartij vrijdag gepleegd door een achttienjarige scholier in München meer amokmakers inspireert om in actie te komen. De Süddeutsche Zeitung schreef zaterdag dat er zorgen zijn dat remmingen van mensen met neigingen tot schokkende gewelddaden wegvallen door de met grote internationale mediabelangstelling gevolgde misdaden van 18 en 22 juli.

Bij Würzburg hakte een zeventienjarige Afghaanse of Pakistaanse vluchteling, Riad Khan Ahmadzai, met een mes en een bijl in op treinreizigers. Daarbij vielen vijf gewonden. Hij voerde jihadisme als drijfveer aan en riep Allahu Akbar, kort voor hij werd doodgeschoten door de politie. Vrijdag schoot een depressieve scholier, door media geïdentificeerd als de achttienjarige Ali David Sonboly, negen vooral jonge mensen dood in een winkelcentrum in München.

Sonboly had blijkens stof die bij hem hem thuis is aangetroffen ook voorbeelden om na te doen. Hij had volgens de politie veel in huis over de Noorse massamoordenaar en rechtsextremist Anders Behring Breivik die 22 juli 2011 77 mensen om het leven bracht. Ook lag er bij Sonboly het boek ‘Amok in Kopf’ over de slachtpartij die de zeventienjarige Tim Kretschmer in 2009 op zijn voormalige school aanrichtte in het Zuid-Duitse Winnenden. Daarbij vielen zestien doden onder wie de dader.

De schutter van vrijdag in München zou volgens sommige Duitse media via Facebook slachtoffers hebben ‘geworven’. Sonboly zou een Facebookpagina van een tienermeisje hebben gehackt en daar mensen hebben voorgehouden dat er in de McDonald’s vestiging in het Olympia winkelcentrum vrijdag vanaf 16.00 uur getrakteerd zou worden. Ook wordt gemeld dat Sonboly zelf een Facebookpagina van een meisje in het leven geroepen heeft. De chef van de recherche in München, Robert Heimberger, heeft zaterdag bevestigd dat wordt onderzocht wat de schutter via internet heeft uitgespookt en wat het verband zou kunnen zijn met het bloedbad van vrijdag.