buitenland

Eagle ziet af van race om leiderschap Labour

Door ANP - 19 juli 2016

LONDEN (ANP) – De 55-jarige Britse sociaaldemocrate Angela Eagle geeft haar pogingen om leider te worden van de oppositiepartij Labour op. The Daily Telegraph meldde dinsdag dat Eagle het opgeeft, mogelijk omdat ze in peilingen veel minder populair is dan de huidige en omstreden Labourleider Jeremy Corbyn. Van de ondervraagden in een peiling van onderzoeksbureau YouGov schaarde 54 procent zich achter de links-radicale Corbyn en 21 procent achter Eagle.

Eagle blijft zich verzetten tegen het leiderschap van Corbyn. Ze zei dat ze Owen Smith als nieuwe Labourleider steunt. Die staat op 15 procent in de door de Telegraph aangehaalde opiniepeiling.

Als gevolg van de uitslag van het referendum op 23 juni over het opzeggen van het lidmaatschap van de Europese Unie is de partij verder verscheurd. Corbyn wordt er onder meer van beschuldigd te weinig te hebben gedaan om te voorkomen dat een meerderheid voor het vertrek uit de EU (brexit) zou kiezen. Labour is als partij voor het EU-lidmaatschap. In delen van het land waar traditioneel veel Labourstemmers wonen, vooral in het noorden van Engeland, werd echter op grote schaal voor de brexit gestemd.