buitenland

Erdogan: Turkse bevolking wil doodstraf

Door ANP - 25 juli 2016

BERLIJN (ANP) – De bevolking van Turkije wil de doodstraf terug en de leden van de regering behoren daarnaar te luisteren. Dat heeft president Recep Tayyip Erdogan maandagavond nog maar eens herhaald in een tv-interview op de Duitse publieke zender ARD, ook al zou dat besluit onmiddellijk een streep zetten door de wens van Ankara aansluiting te krijgen bij de Europese Unie.

,,Wat zeggen de Turkse mensen momenteel?”, vroeg Erdogan retorisch. ,,Ze willen herinvoering van de doodstraf. Wij als regering moeten luisteren naar wat het volk zegt. We kunnen niet ‘nee, dat interesseert ons niet’ zeggen”.

Erdogan beschuldigde de EU er tevens van de afspraken niet na te komen ten aanzien van het vluchtelingenvraagstuk. Er was Turkije drie miljard euro beloofd voor de opvang van ontheemden, vooral Syriërs, maar er is pas een symbolisch bedrag binnen, één à twee miljoen. Ook is het visumvrij reizen nog niet geregeld. ,,Wij houden ons wel aan de beloften.”