buitenland

EU en VS bevestigen nauwe relatie op top

Door ANP - 08 juli 2016

WARSCHAU (ANP) – De trans-Atlantische band tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten is vrijdag op de NAVO-top in Warschau nog eens extra onderstreept. EU-leiders en de Amerikaanse president Barack Obama benadrukten de noodzaak om gezamenlijk een blok te vormen tegenover Rusland.

De geopolitieke gevolgen van het brexitreferendum kreeg veel aandacht. ,,Gezien de dreigingen waar Europa voor staat, verwacht ik dat het Verenigd Koninkrijk een voorname en leidende bijdrage blijft leveren aan de veiligheid in Europa en de NAVO-operaties”, aldus Obama. De Britten zijn goed voor grofweg een kwart van de Europese financiële bijdrage aan het militaire bondgenootschap.

De samenwerking op het gebied van terrorismebestrijding, versterking van economische groei, het vrijhandelsverdrag TTIP en het te lijf gaan van de mondiale vluchtelingencrisis werd ook bekrachtigd.