buitenland

EU-leiders voor top in China aangekomen

Door ANP - 12 juli 2016

PEKING (ANP/DPA) – Voorzitter Jean-Claude Juncker van de Europese Commissie en EU-president Donald Tusk zijn dinsdag voor politiek overleg in China aangekomen. Aan het begin van de tweedaagse Europees-Chinese top spreken zij met de Chinese premier Li Keqiang. Op de agenda staan voornamelijk economische kwesties.

De EU wil constructies in stand houden die moeten voorkomen dat haar markten worden overspoeld met goedkope producten uit China. Europese bedrijven waarschuwen dat anders banen in Europa op het spel komen te staan.

De EU is de grootste handelspartner van China en China de een na grootste van de EU, na de Verenigde Staten. Europese bedrijven klagen al jaren over beperkte toegang tot de Chinese markt, oneerlijke concurrentie, gebrek aan transparantie en rechtsonzekerheid.