buitenland

Frankrijk krijgt nationale garde

Door ANP - 28 juli 2016

PARIJS (ANP) – Frankrijk gaat een nationale garde oprichten. President Franois Hollande, die het idee voor versterking van de veiligheid al eerder lanceerde, kondigde dat donderdag officieel aan.

Het is nog niet duidelijk wie de garde gaan vormen. Het kunnen reservisten van het leger zijn maar bijvoorbeeld ook die van de politie. Volgende maand praat het Franse veiligheidskabinet erover en in september het parlement.

Hollande sprak in een rede tot het parlement kort na de aanslagen in Parijs in november al van een nationale garde. Na nieuwe aanslagen zoals in Nice op 14 juli maakt Hollande er nu werk van. De Franse regering staat door de aanhoudende terreur onder druk van burgers die vinden dat er te weinig wordt gedaan aan de veiligheid in het land.