buitenland

Gülen: Erdogan mogelijk zelf achter coup

Door ANP - 17 juli 2016

SAYLORSBURG (ANP/RTR) – Fethullah Gülen, de Turkse geestelijke wiens aanhangers volgens Turkije achter de mislukte staatsgreep zitten, heeft zondag gezegd dat hij zich niet tegen een eventueel uitleveringsbesluit van de Verenigde Staten zal verzetten. Volgens hem heeft de Turkse president RecepTayip Erdogan, zijn aartsrivaal, de couppoging mogelijk in scene gezet.

Gülen en zijn aanhangers zijn er door Erdogan en diens volgelingen vaker van beticht een ,,parallelle structuur” op te zetten, met vertakkingen in de strijdkrachten, politie, rechterlijke macht en media, met als uiteindelijke doel de staat over te nemen. De beschuldigingen volgden volgens Gülen na corruptieonderzoeken in 2013.

,,Er is een kleine kans, een mogelijkheid, dat dit een geënsceneerde coup was en bedoeld kon zijn voor verdere verbanden en beschuldigingen. Ik laat de deur naar de mogelijkheid eenvoudig open”, zei Gülen volgens een video op de website van The Guardian.

Geen zorgen

,,Ik maak mij echt geen zorgen over het uitleveringsverzoek”, liet Gülen via een tolk aan journalisten in zijn zelfgekozen ballingsoord in de Amerikaanse staat Pennsylvania weten.

Turkije zegt een uitleveringsverzoek voor te bereiden. De Amerikaanse regering zegt dat een formeel verzoek in overweging zal worden genomen, maar zij verlangt wel harde bewijzen van de betrokkenheid van Gülen.