buitenland

Hillary Clinton niet vervolgd om e-mails

Door ANP - 06 juli 2016

WASHINGTON (ANP/RTR) – Hillary Clinton hoeft zich niet voor de rechter te verantwoorden voor het gebruik van een privéserver voor haar e-mail toen ze minister van Buitenlandse Zaken was. Justitie in de Verenigde Staten gaat niet over tot vervolging van de Democratische presidentskandidaat. Minister van Justitie Loretta Lynch maakte het besluit woensdag bekend.

Een dag eerder had de FBI geadviseerd Clinton niet te vervolgen. Lynch neemt dat advies over. Na een jaar van ,,grondig onderzoek” wordt de zaak afgesloten zonder dat iemand wordt vervolgd, liet de minister weten.

FBI-chef James Comey noemde het gebruik van een eigen server ,,extreem onvoorzichtig”, maar van kwade opzet was volgens hem geen sprake. Het gebruik van de eigen server was niet Clintons enige misstap. Na haar ministerschap, dat van 2009 tot begin 2013 duurde, droeg ze haar e-mails niet direct over aan het departement. Dat gebeurde pas toen de kwestie werd onderzocht – met de nodige tegenzin.

Hoewel ‘e-mailgate’ Clinton het afgelopen jaar herhaaldelijk in het defensief drong, blijft de kwestie in juridisch opzicht dus zonder consequenties. In politiek opzicht ligt dat anders. Clintons Republikeinse rivaal Donald Trump maakte dinsdag al duidelijk dat hij er niet snel over zal ophouden. Wat hem betreft toonde de conclusie van de FBI aan dat ,,het systeem corrupt is”.

Van de vele e-mails waar het om ging bevatten er volgens de FBI-onderzoekers enkele geheime informatie. Medewerkers van de politica hadden moeten weten dat e-mailverkeer van een minister niet via een privéserver mag verlopen.