buitenland

Houthi’s zijn vredesgesprekken zat

Door ANP - 28 juli 2016

DUBAI (ANP/RTR) – De Houthi-rebellen in Jemen zijn zo ontevreden over het verloop van de vredesonderhandelingen met de regering, dat ze alvast een regering zijn gaan vormen. Ze doen dat met hun bondgenoten in de GPC, de partij van de voormalige president Ali Abdullah Saleh.

Waarnemers zien de actie als een daad van frustratie door het uitblijven van resultaat van de gesprekken met de vertegenwoordigers van president Mansour Hadi. Die gesprekken vinden plaats in Kuweit en moeten een einde maken aan de burgeroorlog in Jemen.

De opstandige Houthi’s staan in Jemen tegenover een coalitie van regeringstroepen en enkele Arabische staten, waaronder Saudi-Arabië. Het straatarme Jemen met zijn 24 miljoen inwoners gaat al sinds 2012 gebukt onder de strijd van de diverse milities, nadat Saleh tijdens de Arabische Lente het veld moest ruimen.

In Jemen zijn ook nog diverse islamitische groeperingen actief, waardoor het strijdverloop dikwijls bijzonder ondoorzichtig is. Sommige voelen zich verbonden met Al-Qaeda, andere met Islamitische Staat.