buitenland

Juncker benoemt hoofdonderhandelaar brexit

Door ANP - 27 juli 2016

BRUSSEL (ANP) – De Franse ex-minister en oud-EU-commissaris Michel Barnier wordt de hoofdonderhandelaar voor de uittreding van het Verenigd Koninkrijk namens de Europese Commissie. Dat heeft voorzitter Jean-Claude Juncker woensdag bekendgemaakt.

De benoeming komt nadat de EU-regeringsleiders eind juni, de dag nadat de Britten per referendum voor een ‘brexit’ hadden gekozen, bepaalden dat de uittreding ,,orderlijk” moet verlopen. Barnier zal de onderhandelingen daarover voorbereiden en leiden zodra de Britten Brussel officieel melden dat zij het zogenaamde artikel 50 willen inroepen. Dit artikel start de beëindiging van het EU-lidmaatschap. Dat is nog nooit voorgekomen.

Barnier was eerder EU-commissaris voor onder meer de Interne Markt en Financiële Diensten, en minister van Buitenlandse Zaken en Landbouw. Juncker heeft ,,mijn vriend Michel” aangewezen omdat ,,ik een ervaren politicus voor deze moeilijke taak wil.” Hij begint op 1 oktober.