buitenland

Juncker: King is als EU-commissaris geschikt

Door ANP - 11 juli 2016

BRUSSEL (ANP) – Sir Julian King mag EU-commissaris worden, vindt zijn beoogde aanstaande baas, Jean-Claude Juncker. Eind deze maand zal de voorzitter van de Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de EU, beslissen welke portefeuille de vervanger van Jonathan Hill krijgt.

Dat heeft een woordvoerder van de commissie maandag na afloop van het ‘sollicitatiegesprek’ van de Brit gezegd. King, nu nog ambassadeur in Frankrijk, is voorgedragen door premier David Cameron omdat Hill na het referendum over het Britse vertrek uit de EU zijn ontslag heeft ingediend. Zijn taken zijn aan de Letse commissaris Valdis Dombrovskis overgedragen.

King is een zeer ervaren diplomaat en kent ook Brussel als zijn broekzak. Hij werkte begin deze eeuw al bij de Europese Commissie onder de Britse handelscommissaris Peter Mandelson.

De benoeming van King moet worden goedgekeurd door het Europees Parlement.