buitenland

Kernfusiereactor valt 4 miljard duurder uit

Door ANP - 01 juli 2016

PARIJS (ANP/DPA) – De bouw van de internationale kernfusiereactor ITER in Zuid-Frankrijk valt door de jarenlange vertraging 4 miljard euro duurder uit. Het project, een samenwerkingsverband van de EU, de Verenigde Staten, Rusland, China, India, Japan en Zuid-Korea, was geraamd op 15 miljard. De experimentele installatie moet eind 2025 klaar zijn. ,,Dat is ambitieus maar realistisch en ook een verplichting”, zei ITER-chef Bernard Bigot vrijdag.

Bigot voegde eraan toe dat na de oplevering van de reactor in de onderzoeksfase tot 2035 nog eens een extra investering van 600 miljoen euro nodig is. Doel is kernfusie mogelijk te maken tot nut van de mensheid. De pleitbezorgers hopen op een schone, vrijwel onuitputtelijke bron van energie.

Sceptici spreken van een zot plan door de geldverslinding en de groeiende populariteit van de opwekking van hernieuwbare elektriciteit door onder meer windturbines en zonnepanelen. ,,Gek genoeg lijkt met elke kostenstijging de druk om ermee door te gaan groter te worden”, zei Groenen-afgevaardigde Sylvia Kotting-Uhl in het blad Der Spiegel.