buitenland

Luchtmachtchef ztürk ontkent betrokkenheid

Door ANP - 18 juli 2016

ANKARA (ANP) – Het voormalige hoofd van de Turkse luchtmacht, Akin ztürk, ontkent dat hij achter de mislukte staatsgreep van vorige week zat. Dat heeft nu ook Anadolu bekendgemaakt. Eerder berichtte het staatspersbureau dat de generaal een bekentenis had afgelegd over zijn betrokkenheid bij de coup. Dat werd al snel tegengesproken door de private mediabedrijven Haberturk en NTV.

Volgens Haberturk heeft ztürk helemaal geen bekentenis afgelegd. De voormalige luchtmachtbaas zou juist tegen aanklagers hebben gezegd dat hij de coup wilde voorkomen. ,,Ik ben niet iemand die de couppoging van 15 juli heeft voorbereid of geregisseerd en ik weet niet wie dat wel heeft gedaan”, zei ztürk volgens NTV in zijn getuigenis.

Anadolu publiceerde maandagavond precies dezelfde tekst. Ook zou ztürk tegen de officier van justitie hebben gezegd dat hij de ,,parallelle structuur”, de beweging van de geestelijke Fethullah Gülen, verdenkt van de poging de regering omver te werpen. ,,Maar ik kan niet begrijpen wie zoiets binnen de Turkse strijdkrachten heeft georganiseerd en uitgevoerd. Daar heb ik geen enkel inzicht in. Ik heb me altijd zeer tegen die ‘structuur’ verzet”, zou ztürk volgens het staatspersbureau ook nog hebben verklaard.

Bij de couppoging afgelopen weekend vielen meer dan driehonderd doden.