buitenland

Marine VS noemt schip naar homo-activist

Door ANP - 29 juli 2016

WASHINGTON (ANP) – De Amerikaanse marine vernoemt een schip naar de bekende homo-activist Harvey Milk. Het gaat om een nieuwe olietanker. De homogemeenschap noemt het besluit ‘gedenkwaardig’ en ‘een duidelijke boodschap’.

Tot voor vijf jaar geleden werden homofielen niet in het leger toegelaten. Homofilie werd er doodgezwegen. Don’t Ask, Don’t Tell, heette die politiek. Pas een maand geleden viel het besluit dat voortaan ook transgenders een legeruniform mogen aantrekken.

Harvey Milk vocht in Korea als marineofficier. Later ging hij de politiek in en kwam vanaf 1970 openlijk voor zijn seksuele geaardheid uit. In november 1978 werd hij in zijn kantoor in San Francisco vermoord. Die misdaad had overigens niets met zijn geaardheid te maken. Desondanks verwerd hij tot een icoon en een martelaar van de grote homoscene in San Francisco.