buitenland

Meer Europese noodhulp voor Zuid-Sudan

Door ANP - 28 juli 2016

BRUSSEL (ANP) – De Europese Unie trekt 40 miljoen euro extra uit voor noodhulp aan Zuid-Sudan. De humanitaire situatie in het pas vijf jaar onafhankelijke land verslechtert ernstig door het oplaaiende geweld. De Europese steun voor dit jaar komt daarmee op 103 miljoen euro.

Meer dan 40.000 mensen zijn van huis en haard verdreven sinds eerder deze maand weer gevechten uitbraken in de hoofdstad Juba. In veel gebieden zijn voedsel en medicijnen nauwelijks meer beschikbaar. Voor bijna de helft van de 11,2 miljoen inwoners dreigt hongersnood, aldus de Europese Commissie.

EU-commissaris Christos Stylianides (Humanitaire hulp) riep de strijdende partijen donderdag op hulporganisaties vrije doorgang te geven en onmiddellijk te stoppen met het ,,systematisch” leegroven van opslagplaatsen voor noodhulp.

Tien humanitaire organisaties, waaronder Oxfam, lieten eerder weten dat het geweld hulp vrijwel onmogelijk maakt. Zij waarschuwen voor rampzalige gevolgen.