buitenland

Nieuwe NAVO-operatie in Middellandse Zee

Door ANP - 09 juli 2016

WARSCHAU (ANP) – De NAVO lanceert een nieuwe maritieme veiligheidsoperatie op de Middellandse Zee, genaamd Sea Guardian. Dat maakte NAVO-baas Jens Stoltenberg bekend op de NAVO-top in Warschau.

De ,,breed opgezette” missie gaat nauw samenwerken met de maritieme EU-operatie Sophia, die sinds een jaar mensensmokkel vanuit Libië bestrijdt. ,,Dit bouwt verder op de versterkte samenwerking tussen de NAVO en de Europese Unie’’, aldus Stoltenberg.

NAVO-schepen patrouilleren al jaren in de Middellandse Zee, in het kader van de antiterreurmissie Active Endeavour. Sea Guardian wordt ook ingezet tegen terrorisme. Verder gaat de missie inlichtingen verzamelen en de EU ondersteunen bij de training van de Libische kustwacht en marine.

De schepen mogen voorlopig alleen in internationale wateren varen, omdat de Libië nog geen toestemming heeft gegeven dichterbij de kust te komen.