buitenland

‘Noord-Korea lanceert raket vanaf onderzeeër’

Door ANP - 09 juli 2016

SEOUL (ANP/RTR) – Noord-Korea heeft een projectiel afgevuurd dat volgens het Zuid-Koreaanse leger lijkt op een ballistische raket die is gelanceerd vanaf een onderzeeër.

De raket zou volgens de Zuid-Koreaanse strijdkrachten zijn afgevuurd rond half twaalf zaterdagochtend (lokale tijd), vanuit de zee ten oosten van het Koreaanse schiereiland.

De Noord-Koreaanse pogingen om een systeem te ontwikkelen waarmee ballistische raketten vanaf duikboten kunnen worden afgevuurd vormen een grote zorg voor rivalen en buurlanden, omdat die projectielen moeilijker zijn te ontdekken.

De lancering kwam een dag nadat de Amerikaanse en Zuid-Koreaanse strijdkrachten bekend hadden gemaakt klaar te zijn een geavanceerd Amerikaans raketafweersysteem op Zuid-Koreaans grondgebied in te zetten. Het moderne afweersysteem, THAAD genaamd, moet Zuid-Korea beschermen tegen de dreiging vanuit Noord-Korea.