buitenland

Nusra Front kiest nieuwe naam

Door ANP - 28 juli 2016

BEIRUT (ANP/RTR) – De islamitische rebellengroepering Nusra Front heeft een nieuwe naam gekozen en is niet langer het Syrische filiaal van al-Qaeda. Leider Abu Mohamad al-Golani zei dat militie die in eerste aanleg vecht tegen de regering van president Bashar al-Assad, voortaan als Jabhat Fatah al Sham door het leven zal gaan. Volgens hem kan de internationale gemeenschap door deze verandering nu niet langer aanvallen uitvoeren onder het voorwendsel van de banden met al-Qaeda.

De Verenigde Staten hebben Nusra Front bestempeld als terroristische organisatie, die daarom werd uitgesloten van de wapenstilstand in februari en die ook niet welkom is bij eventuele vredesbesprekingen. De Amerikanen en Russen voeren bovendien gesprekken over een betere samenwerking in de bestrijding van deze jihadistische opstandelingen.