buitenland

Partijvoorzitter Democraten uitgejouwd

Door ANP - 25 juli 2016

PHILADELPHIA (ANP) – De voorzitter van de Amerikaanse Democratische partij is maandag uitgejouwd in de aanloop naar de Democratische conventie. Debbie Wasserman Schultz ligt onder vuur vanwege uitgelekte e-mails waaruit blijkt dat de partijtop die zij leidde achter de schermen Hillary Clinton probeerde te bevoordelen in de voorverkiezingen, ten koste van Bernie Sanders. Ze heeft haar ontslag ingediend, maar vertrekt pas na de conventie.

Wasserman Schultz nam maandag het woord bij een ontbijt voor alle gedelegeerden uit Florida, de staat waarvoor zij ook in het Congres zit. Een deel van het publiek stak zijn onvrede over de partijvoorzitter echter niet onder stoelen of banken. ,,Schande, schande”, werd onder meer gescandeerd. Wasserman Schultz wil echter van geen wijken weten en gaf aan tussen nu en de verkiezingsdag op 8 november zich elke dag te willen inzetten voor de verkiezingen.

Uit de e-mails, die werden buitgemaakt door hackers en gepubliceerd door Wikileaks, blijkt dat de voorzitter en haar getrouwen in de partij probeerden de voorverkiezingen in het voordeel van Clinton te beslechten. In een van de e-mails werd geopperd het joodse geloof van Sanders in twijfel te trekken en op die manier kiezers in gelovige staten tegen hem op te zetten.

Sanders-kamp

Wasserman Schultz liet naar aanleiding van de mails weten op te stappen, maar ze wil toch een rol blijven spelen op de conventie en zelfs spreken op de eerste en laatste dag. Ondertussen wordt de roep om haar geen enkele sprekersrol te geven op de conventie steeds luider. ,,Debbie heeft hard gewerkt, maar ze is erg koppig en ze wil dit afmaken”, zei Ed Rendell, voormalig gouverneur van Pennsylvania. ,,Ik denk dat dat niet goed is voor haar, en niet voor ons.”

Mensen binnen het Sanders-kamp zagen Wasserman Schultz al langer niet zitten. Ze klaagden eind vorig jaar over het in hun ogen geringe aantal debatten tussen Sanders en Clinton en de manier waarop die werden ingepland. Zo vond een van de debatten plaats in het weekeinde voor kerst, iets wat de kijkcijfers en daarmee de kansen van underdog Sanders niet ten goede kwam, zo redeneerde zijn aanhang.