buitenland

Poetin en Obama willen acties Syrië afstemmen

Door ANP - 06 juli 2016

MOSKOU (ANP) – Rusland en de Verenigde Staten willen hun militaire operaties in Syrië beter afstemmen. Dat hebben de Russische president Vladimir Poetin en zijn Amerikaanse evenknie Barack Obama elkaar woensdag per telefoon betuigd, liet het Kremlin weten.

Poetin, die het initiatief had genomen voor het onderhoud, drong er volgens het Kremlin bij Obama op aan de ,,gematigde” Syrische oppositie duidelijker te onderscheiden van het Nusra-Front en andere ,,extremistische” groeperingen. Rusland beschouwt het Nusra-Front, de Syrische tak van al-Qaeda, als een terreurgroep.

Rusland is een van de belangrijkste steunpilaren van de Syrische president Bashar al-Assad. De VS willen juist dat Assad het veld ruimt en steunen de oppositie. De beide grootmachten beloofden al meermalen nauwer te overleggen over hun ingrijpen in Syrië, maar daarvan kwam tot dusver weinig terecht.