buitenland

Premier Tunesië gedwongen af te treden

Door ANP - 31 juli 2016

TUNIS (ANP) – De premier van Tunesië, Habib Essid, heeft een motie van wantrouwen die tegen hem was ingediend niet overleefd. Het parlement koos zaterdag met grote meerderheid voor zijn aftreden. Slechts drie parlementariërs stemden tegen de motie.

De in 2015 geïnstalleerde Essid was nog geen twee jaar premier uit een coalitie met vier partijen. Hij lag onder vuur omdat te weinig vooruitgang is geboekt op het gebied van economische hervormingen, die voor meer banen en welvaart moeten zorgen.

Nadat eind 2010 in verscheidene Noord-Afrikaanse landen de Arabische Lente begon, slaagde alleen Tunesië er tot nu in een vreedzaam democratisch proces op gang te brengen. Tunesische organisaties kregen er vorig jaar de Nobelprijs voor de Vrede voor.