buitenland

President beschuldigt Filipijnse politietop

Door ANP - 05 juli 2016

MANILLA (ANP) – De nieuwe Filipijnse president Rodrigo Duterte heeft dinsdag vijf commissarissen van de politie publiekelijk beticht van banden met de drugshandel. In een televisietoespraak beschuldigde hij hen ervan drugssyndicaten te beschermen en bij te dragen aan de ,,achteruitgang van wet en orde”.

Drie van de door Duterte genoemde commissarissen zijn inmiddels afgezwaaid; een is tegenwoordig burgemeester. De twee die nog in actieve dienst waren, zijn door hem de laan uitgestuurd.

Een van de genoemde commissarissen, Vicente Loot, wees de beschuldiging van de hand. ,,Ik word nu publiekelijk berecht. Ik hoop dat ik de kans krijg degene die mij beschuldigt in de ogen te zien en mijn naam te zuiveren.”

Snoeihard

Duterte heeft gezworen drugshandel en corruptie snoeihard aan te pakken. Sinds hij zijn ambt vorige week aanvaardde zijn al dertig veronderstelde drugshandelaren in confrontaties met de politie gedood.

,,Het wordt een vuile strijd, het wordt een bloedige strijd. Ik excuseer mij niet’, zei Duterte. ,,Als openbaar gezag ligt de wettelijke verantwoordelijkheid geheel en al bij mij.”