buitenland

Rechter noemt raadsman ‘ongelooflijk dom’

Door ANP - 28 juli 2016

SYDNEY (ANP) – De Australische rechter Mark Dean noemde een raadsman incompetent, zijn vragen ongelooflijk dom en concludeerde dat het falen van de advocaat diens cliënt beroofde van een eerlijk proces. Dean werkt bij de rechtbank in Victorian County. De juridische wereld is geschokt.

Dean betitelde een verdachte al eens als een ‘melodramatische drugsverslaafde’. In een ander proces noemde hij eerst tot drie keer toe de vragen en daarna de raadsman zelf ‘stom’. In het verslag zei de rechter tegen de advocaat: ,,U bent ongelooflijk, ongelooflijk. Ik herhaal wat ik gister al zei, u bent dom.” ,,In mijn 45 jaar als jurist heb ik nog nooit zo veel incompetentie meegemaakt”, kreeg een andere raadsman ooit toegevoegd.

De houding van Dean kwam in de openbaarheid doordat een gerechtshof tijdens een hoger beroep de opmerkingen van de rechter veroordeelde als ‘nodeloos agressief en grof’. Rechter Dean weigerde elk commentaar, zo melden Australische media.