buitenland

‘Rusland en Syrië gebruiken clusterbommen’

Door ANP - 28 juli 2016

NEW YORK (ANP) – Syrië en Rusland gebruiken bij bombardementen op gebied dat door rebellen wordt gecontroleerd in Syrië op grote schaal clusterbommen. Dat meldde Human Rights Watch (HRW) donderdag. De organisatie telde sinds eind mei 47 aanvallen waarbij clusterbommen werden gebruikt en waardoor tientallen burgers omkwamen of gewond raakten.

Veel van de aanvallen waren ten noorden en westen van de stad Aleppo. Deze stad is in handen van de rebellen en is een belangrijk slagveld in de oorlog. Rusland heeft ontkend dat het clusterbommen gebruikt, maar volgens HRW is er steeds meer bewijs dat dit wel zo is.

Clusterbommen vallen na het afvuren uiteen in honderden kleinere bommen, die over een groot gebied afgaan. Sommige van die kleine bommen gaan niet direct af en werken als een soort landmijn, waardoor ze ook op lange termijn een gevaar vormen voor burgers.