buitenland

Russische douanechef treedt af

Door ANP - 28 juli 2016

MOSKOU (ANP) – De hoogste baas van de Russische douanedienst Andrej Beljaninov is afgetreden na een inval in zijn villa. De politie besloot daartoe in verband met een onderzoek naar dranksmokkel. De rechercheurs troffen volgens The Moscow Times een schoenendoos vol bankbiljetten ter waarde 900.000 euro aan, kostbare schilderijen en antiek. Beljaninov (59) zei de luxe te danken aan de spaarzaamheid van zijn familie.

Of hij voor strafbare feiten zal worden vervolg kon justitie donderdag nog niet zeggen. Beljaninov werkte ooit, net als president Vladimir Poetin, voor de Russische geheime dienst KGB in de DDR. Premier Dmitri Medvedev heeft Vladimir Boelavin aangesteld als nieuw douanechef.

Bij de smokkelaffaire ging het om de grootscheepse invoer van cognac via Sint-Peterburg. Volgens de papieren ging het om vulmiddel voor de bouw. De hoofdverdachte in deze zaak was vroeger een medewerker van Beljaninov.