buitenland

Rutte trots en teleurgesteld

Door ANP - 05 juli 2016

STRAATSBURG (ANP) – Trots en teleurgesteld. Zo beschreef premier Mark Rutte dinsdag zijn gevoelens over het Nederlandse EU-voorzitterschap van de afgelopen zes maanden. Hij legde hier verantwoording over af in het Europees Parlement in Straatsburg.

Rutte toonde zich trots op de ,,concrete resultaten’’ die het afgelopen halfjaar zijn behaald. Maar het Britse brexitbesluit stelde hem teleur. Hij beschreef dat als een ,,schokgolf’’. ,,Dit creëert een groot probleem. We zijn op onontgonnen terrein. En zelfs als we deze scheiding perfect oplossen, zijn onze problemen niet verdwenen.’’

De premier doelde hiermee op het brede euroscepticisme in Europa. Hij stelde daar tegenover dat Europese samenwerking resultaten kan opleveren die individuele lidstaten nooit alleen zouden kunnen bereiken. Als ,,duidelijkste’’ voorbeeld hiervan noemde Rutte de afspraken met Turkije over migratie, maar ook de strijd tegen terrorisme en de Europese interne markt. De afspraken over de ‘’voltooiing’’ hiervan zijn erg belangrijk, betoogde Rutte.

Sentiment

De brexit is echter reden om niet ,,blind’’ naar meer politieke integratie en een federaler Europa te streven. ,,Want dat zou een ontkenning zijn van het sentiment dat nu bij veel Europeanen leeft. Het debat moet nu gaan over minder bureaucratie en regelgeving.’’

De Nederlandse Europarlementariërs Paul Tang (PvdA) en Esther de Lange (CDA) toonden zich overwegend positief. Dennis de Jong (SP) was kritisch over Ruttes ,,fixatie’’ op het marktdenken. ,,Mark, er is al genoeg markt.’’ Olaf Stuger (PVV) wees op de ,,onttakeling” van de EU die is ingezet door de brexit en het Oekraïne-referendum in Nederland.