buitenland

Schrijver Elie Wiesel overleden

Door ANP - 02 juli 2016

JERUZALEM (ANP) – De Amerikaans Joodse schrijver en Auschwitz-overlevende Elie Wiesel is zaterdag op 87-jarige leeftijd overleden. Dat meldde de Israëlische krant Haaretz.

Wiesel beschreef in zijn boeken zijn ervaringen in concentratiekamp Auschwitz. Zij bekendste boek is Nacht. Behalve schrijver was hij onder andere professor aan de universiteit van Boston. Hij zette zich verder in voor mensenrechten. Hij ontving in 1986 de Nobelprijs voor de vrede.

Eliezer Wiesel werd in 1928 in Roemenië geboren. In 1944 werd hij samen met zij familie naar Auschwitz gedeporteerd waar zijn moeder en jongste zus de dood vonden. Zijn vader overleed later in het kamp Buchenwald.

Na de oorlog verhuisde hij naar Frankrijk en later naar de Verenigde Staten. In 1963 kreeg hij het Amerikaanse staatsburgerschap. Wiesel gaf leiding aan de bouw van het Amerikaanse Holocaustmuseum.