buitenland

Spanning rond presentatie Irak-onderzoek

Door ANP - 06 juli 2016

LONDEN (ANP) – In de momenteel toch al chaotische Britse politiek wordt woensdag met spanning gewacht op de presentatie van een onderzoek naar de Britse rol in de Irak-oorlog. Het rapport van Sir John Chilcot kan voormalig premier Tony Blair zware schade toebrengen.

Binnen de wandelgangen van het Britse parlement circuleren allerlei complottheorieën rond het onderzoek. Volgens verschillende Britse media zouden hoge figuren binnen de Labour-partij en de Schotse Nationale Partij van plan zijn een impeachmentprocedure tegen Blair te beginnen als die scherpe kritiek krijgt. Dat zou ertoe kunnen leiden dat Blair nooit meer een gekozen functie kan vervullen of zelfs naar de gevangenis moet.

Labour-leider Jeremy Corbyn, die destijds tegen de oorlog stemde, zou vasthouden aan zijn positie om Blair te kunnen veroordelen. De motie van wantrouwen die vorige week tegen Corbyn werd aangenomen, die hij naast zich neerlegde, zou dat hebben moeten voorkomen.