buitenland

Steinmeier: snel visumvrijheid voor Georgië

Door ANP - 01 juli 2016

TBILISI (ANP/DPA) – Ondanks verzet in Europa heeft de Duitse minister van Buitenlandse Zaken, Frank-Walter Steinmeier (SPD), Georgië een snelle visumliberalisering in het vooruitzicht gesteld. Tijdens een bezoek vrijdag aan de hoofdstad Tbilisi pleitte Steinmeier ervoor om de voortgang van de hervormingen in de Kaukasische republiek ,,zo spoedig mogelijk” te belonen. Als datum voor een eventueel besluit noemde hij september.

In Duitsland leven er vooral bij de CSU bedenkingen om Georgiërs zonder visum de Europese Unie te laten binnenkomen. Achtergrond is de angst voor toenemend geweld door criminele bendes. Maar Steinmeier stelt daarentegen: ,,De kwestie van visumliberalisering voor ons is niet of, maar een kwestie van wanneer.” Aan alle 35 voorwaarden heeft Georgië al voldaan.

De SPD-politicus wees op de lopende besprekingen in het Europees Parlement over een noodmechanisme dat een opschorting van de visumvrijstelling zou toestaan. ,,Er is een ,,reële mogelijkheid” dat daar in september een besluit over komt. De visumliberalisering kan dan onmiddellijk van kracht worden.

Toenadering

In oktober zijn er parlementsverkiezingen in het 3,7 miljoen inwoners tellende land. Georgië zoekt al jaren toenadering tot de Europese Unie en de NAVO. Tot nu toe zijn er geen concrete data voor lidmaatschap. Met de EU heeft het land wel een associatieovereenkomst.

De Georgische minister van Buitenlandse Zaken Micheil Djanelidze zei: ,,Wij willen in de Europese familie. We willen een Europese staat met Europese waarden en principes. De visumliberalisering is daarom zeer welkom.”